0771.078.968

Diabetul zaharat poate fi numita cu usurinta boala secolului alaturi de afectiunile cardiovasculare si oncologice. Este una din cele mai frecvente boli cronice, cu o crestere alarmanata in ultimele decenii, ca urmare a schimbarilor majore ale stilului de viata, sedentarismului, alimentatiei de tip junk food sau fast food, si a cresterii consumului de produse care contin zahar.

Ce este Diabetul Zaharat?

Diabetul zaharat se caracterizeaza prin prezenta glucozei in cantitati crescute in sange in mod constant, atunci cand sangele este recoltat pe nemancate (dupa 8-12 ore de post , nemancate). In trecut mai era numit si „boala de zahar”.
In mod normal pancreasul nostru sanatos elibereaza insulina, responsabila de reducerea glucozei din sange fie prin transportul acesteia catre celulele consumatoare de glucoza (muschi, sistem nervos etc), dar si prin stimularea transformarii glucozei in exces, la nivelul ficatului, in grasimi care ulterior sunt transportate catre depozitele de grasime din organism. Deci principalul hormon care controleaza glicemia este insulina, alaturi de hormonii tiroidieni, care accelereaza metabolismul celular.
Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul in mod genetic nu produce suficienta insulina, cand pancreasul este bolnav sau cand celulele consumatoare de glucoza nu mai raspund la la insulina, pentru ca au primit prea multa glucoza, si apare rezistenta la insulina.

Tipuri de Diabet

Diabetul zaharat este de 2 tipuri si anume Diabetul Zaharat tip I si Diabetul Zaharat tip II.

Diabetul Zaharat Tip I

este determinat genetic si apare frecvent in copilarie dar si in adolscenta sau la adultul tanar. In cazul diabetului zaharat de tip I exista se pare si un mecansim autoimun, adica celulele sistemului nostru imunitar ataca celulele pancreatice care secreta insulina, astfel incat celulele respective nu mai pot elibera insulina suficienta si in general necesita tratamentul cu insulina.

Diabetul zaharat Tip II

sau „diabetul zaharat al adultului” in care un rol major il ocupa stilul de viata sedentar, alimentatia nesanatoasa cu dulciuri si grasimi in exces, stresul!. Toate acestea duc la producerea in exces a glucozei la nivelul ficatului, care la un moment dat epuizeaza celulele pancreatice si nu mai elibereaza suficienta insulina, sau epuizeaza capacitatea celulelor de a consuma glucoza si, atunci, desi avem insulina suficienta apare rezistenta la insulina, glucoza ramane in sange in cantitati crescute. In general acest tip de diabet este controlat prin schimbarea stilului de viata si medicamentos.
Diabetul zaharat este frecvent precedat de pre-diabet – si anume glicemia la limita superioara a normalului sau peste, dar nu suficeint de crescuta cat sa punem diagnosticul de diabet zaharat.
Pre-diabetul si diabetul zaharat de tip II pot fi reversibile daca sunt descoperite la timp si se iau imediat masurile corespunzatoare.

Factori de risc diabet zaharat

Cine sunt persoanele cele mai expuse?

• Obezitatea
• Alimentatia nesanatoasa si sau dezordonata
• Viata sedentara
• Stresul
• Fumatul
• Orele de somn insuficiente
• Persoanele care au in familie diabet zaharat

Cum se pune diagnosticul de Diabet zaharat?

diabetul zaharat

 

 

 

 

 

Cand glicemia recoltata pe nemancate (8-12 ore de post) este peste limita normala a laboratorului- se recomanda repetarea glicemiei si consult de specialitate la diabetolog
cand hemoglobina glicata este peste limita normala a laboratorului si cand avem o rezistenta crescuta la insulina

 

 

 

 

Simptome Diabet

Uneori Diabetul zaharat evolueaza fara simptome o lunga perioada si aflam de ele intamplator in cadrul unui control medical sau exista situatia mai trista cand aflam ca avem diabet datorita unei complicatii grave cum e HTA (hipertensiunea arteriala), AVC (accident vascular cerebral), boli cardiace de exemplu cardiopatia ischemica, piciorul diabetic, si altele.
De aceea este foarte important ca macar o data pe an sa facem un control medical pentru sanatate la medicul de familie si un set de analize uzuale care cuprind si glicemia, chiar daca noi ne simtim bine si suntem aparent sanatosi. Este de asemenea important sa stim ca diabetul zaharat poate apare la orice varsta inclusiv in copilarie, adolescenta sau varsta adultului si de asemenea in perioada senectutii. Este ingrijorator faptul ca tot mai multi copii si adolscenti sunt diagnosticati cu Diabet zaharat si datorita unui stil de viata nesanatos, consumului exagerat de dulciuri si sucuri indulcite, si alimentatiei nesanatoase asociate cu sedentarism infantil extrem de frecvent in ultimul deceniu, cand activitatile sportive au fost inlocuite cu jocul pe tableta sau telefon.

Cand trebuie sa ne gandim ca am putea suferi de Diabet Zaharat?

Ce avem de facut cand primim acest diagnostic?

  1.  Schimbarea stilului de viata este esential in controlul Diabetului Zaharat si preventia complicatiilor!!!!
    • a. RENUNTAREA TOTALA la fumat!
    • b. Evitarea sedentarismului cu program de miscare zilnica minim 30 min/zi, sau 150 min /saptamana-5000-10000 pasi pe zi
    • c. Somn minim 6-8 ore pe noapte
    • d. Evitarea stresului cu programe de relaxare
    • e. Alimentatie sanatoasa, echilibrata, bogata in macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi bune) si micronutrienti (minerale, vitamine, antioxidati)
    • f. Evitarea pana la excluderea alcoolului
  2. Respectarea recomandarilor medicului specialist si medicului de familie
  3. Controale periodice la medicul de familie, medicul specialist si cel putin o data pe an sau la nevoie la medicul cardiolog, oftalmolog, neurolog.
Este oare diabetul zaharat reversibil?

Tot mai multe date ne arata ca poate fi controlat iar in cazul diabetului zaharat de tip 2 este chiar reversibil daca se respecta cele de mai sus.
Din pacate insa in ultimii ani este ingrijorator faptul ca alimentatia nesanatoasa, sedentarismul par sa determine o crestere alarmanta a Diabetului Zaharat la copii si adolescenti, sau cel putin stadiul de prediabet. Intalnim tot mai frecvent copii si adolescenti cu obezitate sau supraponderalitate, cu glicemia la limita!
De aceea este util sa incepem sa facem educatie sanitara incepand de la gradinita, scoala, pentru o alimentie sanatoasa, pentru stimularea activitatilor sportive, evitarea mancarurilor fast food si a sucurilor si dulciurilor excesive si inlocuirea acestora cu fructe, legume, si surse de proteine si grasimi sanatoase, cu mese echilibrate si regulate!

Nutrihealth - semnatura doctor codruta sava

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 1 =