Ecografia este o metodă imagistică medicala, de diagnostic si evaluare neiradianta, la indemana, si accesibila, care folosește ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia (ultrasonografia) este o tehnică de explorare imagistică tot mai raspandită, fiind o metodă de diagnostic în timp real , bazată pe transmiterea diferențiată a ultrasunetelor prin diverse tipuri de țesut.
La clinica Savanutrihealth ne dorim sa prevenim si sa depistam bolile cat mai precoce cand ele sunt tratabile si rezolvabile mai usor pentru pacienti.
Ecograful nostru este unul performant si ne permite sa efctuam ecografie simpla, doppler dar si elastografie pentru un diagnostic cat mai precis! Medicii nostril au experienta dar si rabdarea si empatia necesare pentru a diagnostica si a va da indrumarile cele mai potrivite in cazul prezentei unei boli.
Tehnica ecografică este neinvazivă pentru organismul uman, prin urmare este repetabilă de câte ori este nevoie în monitorizarea unui pacient și a devenit un instrument extrem de util pentru medicul clinician.
In cadrul clinicii SAVANUTRIHEALTH ecografiile sunt realizate numai de medici specialisti radiologie si imagistica medicala cu competenta in Imagistica sanului (Senologie imagistica) si ultrasonografie generala, sau de medici specialist endocrinologi sau medicina interna si reumatologie cu competenta in ecografia generala!!!!
Ecografiile se pot efectua in cadrul clinicii Savanutrihealth la recomandarea medicului sau la (solicitarea) cererea pacientului!
Datorita calitatii de a fi non-invaziva, neiradianta si nedureroasa, ecografia abdominala se recomanda atat in cazul suspiciunii unei patologii abdominale, cat si ca examen de rutina anual, in lipsa oricarui simptom. La clinica Savanautrihealth ecografia se realizaeaz cu un ecograf performant de ultima generatie.
Ecografia abdominala a devenit un examen de rutina si ar trebui efectuata tuturor pacientilor ce se prezinta intr-un serviciu medical. La clinica Savanutyrihealth recomandam ca dupa varsta de 40 de ani, o ecografie abdominala anuala, de control.
Exista situatii cand ecografia abdominala se recomanda la intervale scurte (3-6 luni), pentru monitorizarea diverselor afectiuni hepatice, pancreatice, biliare, renale.
In functie de zona examinate exista 3 tipuri de ecografiii abdominale si anume:
Ecografia abdominala este utilizata pentru a detecta o varietate mare de boli si disfunctii cum ar fi:
Evaluarea leziunilor organelor dupa un traumatism abdominal
E important de precizata ca, deși ecografia identifică diverse tumori, aceasta nu poate stabili diagnosticul cert, fiind necesare investigaţii imagistice suplimentare (tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanţă magnetică) si biopsie pentru a pune diagnosticul de certitudine si a stabili ferm diagnosticul.
Ecografia abdominala este efectuata de un medic specialist radiologie-imagistica medicala sau de un medic specialist de medicina interna sau alta specialitate medicala care
are competenta in ecografie. In functie de zona examinata, ecografia abdominala dureaza aproximativ 20-30 minute.
Imaginile salvate vor fi tiparite si le vei primi impreuna cu interpretarea scrisa a ecografiei efectuate
!!!!DA, pentru ecografia abdominala e necesar sa ne pregatim in prealabil pentru acuratetea imaginilor si anume:
In preziua ecografiei se va administra la fiecare masa cate 1 cp de Triferment si se va administra carbune medicinal sau Espumisan (1-2 tb de 3x/zi)
Important de stiut!!! Exista situatii in care nu se obtin imagini de calitate?
Anumiti factori sau conditii medicale pot interfera cu obtinerea unor imagini de calitate
Ecografia mamara sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor.
Rolul ei este de a depista afecțiunile mamare în stadiu precoce și de a monitoriza anumite afecțiuni la nivelul sânului.
Cand e bine sa facem ecografia mamara?
La femeile peste 40 ani este recomandat sa fie efectuata dupa mamografie (cand sanii sunt densi la mamografie sau se detecteaza anomalii mamografice) sau dupa o modificare detectata de clinician.
La femeile sub 40 ani sau la femeile gravide si cele care alapteaza este utilizata ca prima metoda de diagnostic. Ecografia mamara este preferată de asemenea pentru investigarea inflamațiilor/infectiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic
După vârsta de 40 ani, ecografia mamară devine o investigație complementară mamografiei.
O ecografie mamară o poți efectua în orice moment, dar dacă ar fi să indicăm o perioadă optima, aceea este perioada imediat post menstruală intre zilele 5-14 ale ciclului menstrual,adică perioada care începe cu finalizarea menstrei(cand sensibilitatea sanului incepe sa scada si pacienta va permite mai usor ecografia) si și până în perioada de mijloc a ciclului menstrual, adică perioada ovulatorie.
Pacienta trebuie sa pastreze si sa prezinte medicului rezultatele examinarilor imagistice anterioare – ecografii, mamografii, RMN, daca acestea exista si uneori o recomandare scrisa – daca exista.
E bine sa efectuam o ecografie mamara cand apar:
Ecografia mamara vizualizeaza modificarile tumorale solide si chistice, de la dimensiuni foarte mici si modificarile inflamatorii- mastita, abcese, fiind foarte utila si in caracterizarea limfonodulilor axilari.
Ecografia mamară poate completa parcursul diagnostic în completarea mamografiei, în cazul unui diagnostic neclar
Pot fi determinate de posibila sub-specializare a medicului care interpretează ecografia sau de calitatea scazuta a ecografului folosit.
Majoritatea leziunilor mamare sunt vizibile atat mamografic, cat si ecografic, exista insa si leziuni (chiar si cancere) vizibile numai mamografic (in special microcalcificarile) sau numai ecografic.
In general, ecografia nu prezinta riscuri. Chiar daca sunteti insarcinata, puteti efectua o explorare cu ultrasunete. Cand vorbim de ecografii standard de diagnostic nu exista efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.
NU este nevoie de o pregatire speciala inainte de efectuarea unei ecografii de acest tip.
Recomandari prealabile ecografiei mamare:
•Indepartarea obiectelor metalice si bijuteriilor care pot interfera cu rezulatatele procedurii
Ce este egografia glandei tiroide?
Ecografia glandei tiroide este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide si este considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acesteia.
Este o examinare imagistică non-invazivă, care folosește ultrasunetele pentru a reda pe ecran structura glandei tiroide, oferind astfel informații importante despre sănătatea glandei. Procedura este sigură, nedureroasă și rapidă și nu presupune disconfort pentru pacient, oferind totodată detalii clare medicului , care poate diagnostica astfel diferite afecțiuni ale tiroidei.
Este o explorare imagistică si o investigație care permite evaluarea dimensiunilor, structurii, vascularizației tiroidei și identificarea eventualelor chisturi sau noduli tiroidieni. Deși nu este o investigație de rutină, ecografia tiroidiană trebuie efectuată când există o suspiciune de diagnostic apărută în urmă istoricului clinic și examenului fizic.
De aceea, de cele mai multe ori, un consult endocrinologic include și efectuarea unei ecografii tiroidiene, pe lângă examenul fizic ce presupune palparea glandei.
Tiroida este o glanda localizata la baza gatului, sub marul lui Adam. Are forma de fluture sau litera H si este alcatuita din doi lobi pozitionati de o parte si de alta a traheei, uniti la mijloc de un istm si reglează funcții vitale în organism, printre care activitatea sistemului nervos central și periferic, metabolismul proteic, glucidic, lipidic și al vitaminelor, menține în limite normale temperatura corporală, greutatea, frecveța cardiacă sau intervine în ritmicitatea ciclurilor.
Simptomatologia bolilor tiroidiene este variată în funcție de nivelul hormonal. În cazul în care există un nivel crescut de hormoni tiroidieni (TSH, FT4, etc.) pot fi prezente: palpitații, transpirații, agitatie, irascibilitate, anxietate, scădere ponderala, tremor, cadere a parului sau tulburari menstruale. In cazul opus, cand exista un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, pot fi prezente: tulburari de concentrare, fatigabilitate, piele uscata, constipație, creștere ponderala, stari depresive si respective tulburari menstruale.
Examinarea ecografică arată forma și dimensiunea exactă a tiroidei, putând evidenția imediat anomalii, precum noduli, tumori sau inflamație. La recomandarea medicului, ecografia tiroidiană poate fi completată cu alte proceduri imagistice (scintigrafie,examen RMN sau tomografie computerizată), analize hormonale specifice sau chiar biopsie pentru un diagnostic cât mai exact
NU! Pentru ecografia glandei tiroide nu avem nevoie de o pregatire speciala!
Pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal, atat inainte cat si dupa ecografie.
La momentul examinarii pacientul trebuie sa inlature orice accesoriu, colier, esarfa sau haina din zona gatului pentru ai oferi medicului acces la zona gatului;
Pacientul se va intinda pe spate, pe canapea cu capul in extensie. Este intrebuintata o sonda, specifica ecografiei tiroiodiene, care se aplica pe pielea pacientului, folosindu-se un gel special, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele.
Sub umeri i se va poziționa o pernă subțire, cu scopul facilitării poziției de extensie a gâtului. Această poziție este necesară pentru o mai buna vizualizare a glandei tiroide, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate sau au gâtul scurt.
Este o investigație care nu iradiază, folosește ultrasunetele emise din sondă și transformate pe monitor în imagini, iar pcientul nu va suferi nici un discomfort fizic in timpul examinarii, cel mult o usoara presiune in zona gatului.
De cele mai multe ori, pacienții care solicită efectuarea unei ecografii de tiroidă sau li se recomandă efectuarea acesteia de către un medic endocrinolog prezinta diverse simptome specifice disfuncției tiroidiene cu hipotiroidie sau cu hipertiroidie.
Ecografia tiroidiana este o investigatie foarte sensibila ce ofera medicului o multime de informatii valoroase despre starea tiroidei. Astfel, ecografia poate arata:
– Dimensiunea glandei tiroide;
– Daca exista inflamatie sau alte anomalii;
– Daca exista mase tumorale, dar si daca sunt solide sau pline cu lichid;
– Numarul si localizarea exacta a maselor tumorale;
– Limitele masei tumorale;
– Vascularizatia masei tumorale. Este o investigatie neinvaziva;
– Este nedureroasa, doar in unele cazuri putin incomoda;
– Este disponibila pe scara larga, usor de efectuat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice;
– Ofera imagini clare si de inalta calitate a tesuturilor moi;
– Ofera imagini in timp real, devenind astfel un instrument bun pentru efectuarea interventiilor minim invazive, precum biopsiile cu ac.
Exista dezavanateje ale ecografiei tiroidiene?
Ecografia nu vizualizeaza decat structurile din zona gatului pana unde ajung ultrasunetele emise de sonda de ecografie; exista ionsa si noduli tiroidieni /tumori la nivelul tiroidei care sunt atat de mari incat ajung sa coboare in torace. In aceasta situatie vom vizuliza ecografic doar portiunea situata deasupra claviculelor. Pentru ce este sau se intampla sub acest nivel vom avea nevoie de tomografie computerizata. In cazul persoanelor cu obezitate morbida din cauza tesutului adipos abundent gatul poate fi atat de gros incat examinarea ecografica a glandei tiroide poate deveni dificila.
Luni-Vineri
9.30 - 19:00
Sambata
Inchis
Duminica
Inchis
SERVICII – Dr. Dutu Simona Mariana | PRETURI |
Ecografie glanda tiroida | 160RON |
Ecografie abdomen superior | 130RON |
Ecografie abdomen inf (pelvis) | 120RON |
Ecografie abdomen total | 220RON |
Ecografie mamara unilaterala | 120RON |
Ecografie mamara bilaterala | 220RON |
Pachet eco abd + tiroida | 360RON |
Pachet eco tiroida + mamara bilat | 360RON |
Ecografie parti moi o zona | 199RON |
Pachet ecografie abdominala total+ ecografie mamara bilaterla | 430RON |
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |